Az a "csodálatos" angol konyha...

Az a "csodálatos" angol konyha...

Ha az ember brit földön jár, akkor jobb ha tisztában van vele, ez az ország nem feltétlen a kulináris élvezetek mekkája. Persze lehet jókat enni, csak nem feltétlen egy autentikus angol étteremben, ugyanis ilyesmi nem is igen létezik.

Full english breakfast / by Jonathan Farber on Unsplash

Ami különlegesen angol az a "pub food", azaz minden egyszerű fogás amit egy pubban igen ízletesen el tudnak készíteni, de azért ez sem igen mutat túl a fish&chips-hamburger-full english breakfast Bermuda háromszögön.

A legendárium úgy tartja, hogy a szegényes helyi választék kialakulásában szerepe lehetett a sok zöldség és gyümölcs megtermelésére alkalmatlan klíma mellett a városok robbanásszerű növekedésének is az ipari forradalmat követően, amikor az áruk eljuttatása a végfelhasználókhoz még kevésbé volt megoldva és a városi népeknek szükségszerűen gyorsan meg kellet tanulniuk konzervekből és gyökérzöldségekből ötletelni.

by David Holifield on Unsplash

Az alapanyagok túlfőzése megóvta őket bizonyos fertőzésektől így mire megjelent a hűtőgép és a veszélyt töredékére lehetett volna csökkenteni, addigra a pépes állag már régen a tökéletességet jelentette.

Van azonban néhány esszenciálisan angol étel, nézzük is meg melyek azok.

Full English breakfast (azaz az angol reggeli)

Ez az angolok legendás “minden bele” reggelije, olyan, mint egy kisebb lakoma a nap kezdetén. Ha ilyet rendelsz, akkor a tányéron ott lesz a ropogós bacon, a szaftos kolbász, a tükörtojás vagy a rántotta, a pirított gomba, a paradicsomos bab, a sült paradicsom és persze a pirítós és sok esetben a hash brown is, azaz a reszelt burgonya olajban vagy vajban ropogósra sütve. Mindez együtt annyira laktató, hogy egy ilyen reggeli után simán kihagyhatod az ebédet is.

Black pudding
Aki még nem találkozott ezzel az étellel annak a pudding része igen félrevezető lehet. Ez ugyanis nem egy klasszikus értelemben vett édes pudding, hanem gyakorlatilag egy véres hurkára hasonlító étel. Összetevőit tekintve van benne hagyma, disznózsír, zabpehely és disznó vér.

by Sebastian Coman Photography on Unspalsh

Cornish pasty
Ez az étel Wales nyugati csücskéből származik, van benne marhahús, krumpli, hagyma, karórépa vagy fehér répa. Egy régi helyi mondás szerint az ördög nagyon vigyáz hogy a Tamar folyó Devon megye felöli oldalán maradjon, különben nagy az esélye hogy felkockázzák és egy pasty-ban végzi. Viszont a tengerészek jobb ha nem visznek magukkal a tengerre ilyen ételt, ugyanis rossz szerencsét hozhat, viszont a helyi ón bányászok olyan pasty-t szerettek vinni magukkal munkába, aminek az egyik vége hússal, a másik pedig gyümölccsel volt töltve, így majdnem úgy érezhették, hogy két fogást fogyasztottak ebédre.

By David Johnson on commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2501476

Jellied eels
Ez egy igazán furcsa étel, valahogy úgy fordíthatnánk le, hogy "zselés angolna darabkák". Eredetileg az angolnákat a Temzében fogták, amiket azután fűszerekkel és ecettel felfőztek majd a saját zseléjében tálaltak. Köretként törött krumplit, zöldborsót vagy egy gyenge petrezselyem szószt ajánlanak. Ez az étel nem örvend osztatlan népszerűségnek, de Kelet-Londonban még mindig létezik 5-6 hely ahol megtalálhatjuk a zselés angolnákat, habár népszerűségük lassacskán csökken.

by JanesDaddy on commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1663124

Sandwich
Ennek a ma éppen reneszánszát élő ételnek a történetét talán már többen is hallottátok. Vissza kell utazzunk az 1700-as évekbe, egészen pontosan John Montagu úrhoz, aki nem mellékesen a Sandwich nevű helyiség negyedik grófja volt. A nemes ember megrögzött kártyás volt, így a személyzettől két szelet kenyér közé kérte az ételét, hogy evés közben is tiszta kézzel tudja a kártyákat forgatni. Akkor még nem is gondolhatta, hogy ezen egyszerű konyhai újítása micsoda kerriert fut majd be.

Fish & Chips
Rántott halat már az 1800-as évektől lehetett vásárolni az országban, Londonban azonban csak 1860-ban nyílt az első bolt. A halszelet elsősorban tőkehal filé (angolul haddock, hake vagy cod), de elkészítési módjában tájegységenként van némi eltérés. Az ország déli részén növényi olajban sütik, míg északon inkább a marhahús sütése után visszamaradt zsírban. Az 1980-as években előszeretettel csomagolták az adagokat újságpapírba, míg rá nem jöttek, hogy a nyomtatáshoz használt mérgező ólom beleivódik az ételbe valamint a festék cián tartalma is igen magas. Londonban rengeteg fish&chips shop van, de csak egy tucat olyan ami valóban kiérdemli az elismerést.

Stilton sajt
A Stilton sajt az 1800-as évekből származik, és a Londontól nagyjából 2 órányira található Stilton városkában értékesítették azt először az úton járóknak. Valójában azonban mégsem innen származik, eredeti gyártási helye ugyanis Melton Mowbray, nagyjából Stilton városától 1 órányira. Az Egyesült Királyságban csak hat sajtkészítő műhelynek van engedélye a sajt gyártására, helyileg mind közép-Angliában, Nottinghamshire, Derbyshire és Leicestershire megyékben találhatóak. A kék erek a sajtban valójában nemes kék penészgombák, melyet speciális rozsdamentes szúrókákkal juttatnak az érő sajtba.

Marmite
Ez egy rendkívül ellentmondásos pirítósra kenhető "anyag", valaki vagy imádja, vagy ki nem állhatja. Az 1900-as évek elején egy német vegyész jött rá, hogy a sörgyártás után visszamaradt élesztő melléktermékből húsmentes, kenyérre kenhető élelmiszert állíthatnak elő. 1912-re kiderült, hogy B-vitamin tartalma igen magas, így meglódult a karrierje, íze pedig valami olyasmi, mintha szójaszószt, sötét sörrel főtt húslevest és egy csipet ételízesítőt összekevertél volna, majd sűrű, sötét pasztává főzted.

by Brett Jordan for sharing their work on Unsplash

Cadbury csokoládé
A Cadbury céget 1824-ben alapította John Cadbury Birmingham-ben, aki először csak mint fűszeres indult, majd később kakaó feldolgozó lett belőle. Nagyon munkásbarát gyár volt, ami abban az időben ugyan ritkaságszámba ment, de ők ennek ellenére bevezették a szabadság fogalmát, szombatonként pedig csak fél napot dolgoztak, sőt nemzeti ünnepnapokon a gyár zárva tartott. Rengeteg féle-fajta ízletes csokoládét árulnak, de azt kevesen tudják, hogy a cég 1969-ben beolvadt a Schweppes cégbe.

by TK McLean from Pixabay

A felsoroltak mellett természetesen van még néhány igen jellegezetesen angol étel, sőt mi több, java részük akár a mi ízlésünk szerint is igen finom, úgyhogy csak bátorítani tudok mindenkit, hogyha Londonban jártok, bátran válasszatok helyi fogásokat is, a mindenhol jelen lévő világkonyhák mellett.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

Facebook: Idegenvezetes London
Instagram: @idegenvezeteslondon
X (korábban Twitter): @Idegenvezetes_L

cover: Lain De Macias on Pexels

Read more