Angol édesség a világ tetején: Kendal Mint Cake

Angol édesség a világ tetején: Kendal Mint Cake

Ha szeretitek a hegymászást és esetleg jártatok is már hegymászós cuccokat áruló boltban, akkor találkozhattatok egy nagyon különleges édességgel, egészen pontosan a Romney angol cég által gyártott Kendal Mint Cake-kel.

Nem csak a cég története de magának ennek az édességnek a története is nagyon érdekes.

photo by Idegenvezetés London

Az édesség gyártója, a George Romney Ltd. egy negyedik generációs édesipari vállalkozás, amely Angliában, a Lake District Nemzeti Park szélén, Kendal városban található. A jelenlegi ügyvezető igazgató dédapja 1918-ban kezdte meg a Romney’s Kendal Mint Cake gyártását, miután az első világháború alatt szerzett sérülése miatt leszerelték a hadseregtől. Mivel valamiből élni kellett, úgy döntött, hogy megvásárol egy régi édesség receptet és belevágott az édességgyártó vállalkozásába.

A cég nevének a George Romney nevet választotta, mivel a család személyesen is ismerte az 1802-ben elhunyt angol portréfestőt akit így hívtak, és emellett a család háza is a Romney Road-on volt.

1953-ig a családi vállalkozás csendben működött, ekkor azonban hatalmas változás állt be a történetben, ugyanis elindult az első olyan brit expedíció, amely feljutott a Tibet és Nepál határán álló Himalája hegység legmagasabb pontjára, a 8,849 méter magas Mount Everest csúcsára.

A csúcs a nevét egyébként az Indiát feltérképező Sir George Everest (1790-1866) brit földmérő és földrajztudósról kapta, aki 1852-ben állapította meg, hogy a helyiek által Csomolungmának (Jóságos Istenanyának) nevezett hegycsúcs a világ legmagasabb pontja. A hegyóriás akkor a prózai 15. csúcs elnevezéssel került fel a térképre de 1865 óta Everest nevét viseli.

Sir George Everest / Maull & Polyblank, Public domain, via Wikimedia Commons

Ma a történelem Hillary-expedíció néven ismeri ezt az első sikeres csúcsmászást, ugyanis bár brit szervezésben ez már a 9. expedíció volt, de még soha egyetlen hagymászójuk sem ért fel a hegy legtetejére. A csapatban mászott Sir Edmund Hillary új-zélandi hegymászó és segítője a nepáli Tenzing Norgay is és szerencséjüknek köszönhetően végülis ők lettek ketten akik a történelemben elsőként elérték a világ legmagasabb hegycsúcsát.

Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgay / CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Azt azért nem nehéz elképzelni, hogy a mai csúcsminőségű hegymászó felszerelések hiányában akkoriban meglehetősen puritán módon vágtak neki a hegynek, amit meglehet hogy a mai hegymászók egyike sem vállalna már el.

Nem csak a felszerelés volt sokkal egyszerűbb, de az élelmezést is az akkori lehetőségeknek megfelelően kellett a leghatékonyabban megoldani és itt jött képbe a Kendal Mint Cake. Ennek a korabeli édességnek az alapanyaga mindössze cukor, glükóz, víz és borsmenta olaj, de energiatartalma összetevőinek köszönhetően igen magas, 100 grammban 380 kalória található.

Persze most mondhatnánk, hogy a mi többszörösen feldolgozott élelmiszernek időnként kevésbé nevezhető termékeink némelyikében ennél jóval magasabb a kalóra aránya, de ne felejtsük el, hogy történetünk szerint 1953-ban járunk.

Nos az expedíció előkészületei során felmerült az igény, hogy a csapat tagjai számára valami olyan élelmiszert biztosítsanak a fagyos körülmények között, amely segíti az energiszintjüket magasan tartani, így 1952-ben egy levél érkezett a George Romney céghez, a British Mountain Everest Expedition szervezőitől, ugyanis az édességet kitűnő magashegyi élelmiszernek találták és úgy döntöttek, hogy 300 táblányit magukkal is vinnének belőle.

photo by Idegenvezetés London

A cég tulajdonosa kapva kapott az alkalmon és bár rövid volt a határidő, de elkészítette a kért 300 táblányi Brown Kendal Mint Cake-et és teljesen ingyenesen azt az expedíció rendelkezésére bocsátotta. Nem volt egyszerű dolga, ugyanis a II. világháború utáni alapanyag hiány miatt neki is különböző engedélyekért kellett folyamodni a hatóságokhoz, hogy egyáltalán az összetevők a megfelelő mennyiségben rendelkezésre álljanak.

Az édességet, hogy megfeleljen a magashegyi kívánalmaknak apró szeletekben csomagolták, légmentesen lezárták, majd eredetileg teaszállításra használt ládákba csomagolták.

Az expedíció előkészítése során a felküldeni tervezett élelmiszereket vákummal és erősen védő csomagolóanyagokkal zárták le, már csak azért is hogy minél kisebb helyet foglaljanak és ezzel helyet és súlyt takaríthassanak meg. A fejadagokban kekszet, gabonapelyheket, tejport, sajtot, teát, cukrot, kávét, kakaót, lekvárt, sót, csokoládét és persze a Kendal Mint Cake-et helyeztek el.

Minderre és még ennél többre is szükség volt, ugyanis csúcstámadás idején egy hegymászó átlagosan napi 20 000 kalóriát éget el, de egyéb mászással töltött napokon is könnyedén megvan a 10 000 kalória.

Ha szívesen megkóstolnátok ezt a világjárta kézzel készült édességet, vagy a cég más édes termékeit, akkor ide kattintva böngészhettek a kínálat között.

Ha szívesen sétálnál velem London titkos helyszínein, sohasem hallott történeteket hallgatva akkor küldj nekem egy üzenetet, beszéljük meg a részleteket. Persze akkor is írhatsz ha szívesebben követnéd az útikönyvek ajánlatát, azokhoz is vannak elképesztő történeteim. :) Ágota
idegenvezeteslondon@gmail.com

Ha hasznosnak találod a változatos és izgalmasabbnál-izgalmasabb bejegyzéseket az "Idegenvezetés London" blogon és Facebook oldalon, akkor kérlek, támogass egy kávé árával, hogy még sokszor találkozhassunk legalább a képernyőn keresztül. www.buymeacoffee.com/agotabf

cover photo: shrimpo1967derivative work CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Read more

Magyarok Londonban: Sass Flóra, az első magyar női Afrika-kutató

Magyarok Londonban: Sass Flóra, az első magyar női Afrika-kutató

Megkockáztatom, hogy alig néhányan hallottatok Sass Flóra (helyenként Szász) magyar származású, londoni kötődésű Afrika kutatóról, pedig nem csak felfedezései de élete is meglehetősen érdekes. Sőt mi több, Ugandában emléktáblát találunk az emlékére, de erről egy kicsit később. Kezdjük a történetet ott, hogy 1841-ben egy székely kisbirtokosi családba Nagyenyeden megszületett egy

By Agota